Ako kúpať bábätko?

Kúpanie bábätiek je jednou z najväčších rodičovských radostí. Bábätká sa spravidla rady kúpu v teplej vode, pretože im pripomína pobyt v matkinom brušku. Existujú však aj výnimky, niektoré bábätká vo vani kričia, akoby ich brali na nôž. V tomto článku vám poradíme, ako deťom spríjemniť kúpanie a ako ho zaradiť do svojho denného programu. A možno niektoré z rád zmenia aj vaše nespokojné dieťa na usmievavého plavca. Poďme si zodpovedať otázku - ako kúpať bábätko.

Ako kúpať bábätko?

V čom kúpať?

Samozrejme, vo vode, ideálne s teplotou ľudského tela, t. j. približne 36-38 °C. Malé bábätká nemajú vyvinutú termoreguláciu, takže ak chcete, aby bolo vaše dieťa v teple, počkajte, kým dovŕši jeden rok. A aj potom začnite s ochladzovaním vzduchom. Príliš horúca voda spôsobí obarenie a dieťa sa potom bude vody báť. Ak máte dieťa s kožnými problémami, samotná voda ich môže zhoršiť, ak je príliš tvrdá. V takom prípade zvoľte prevarenú alebo filtrovanú vodu.

Teplomer na kúpanie dieťaťa

Pokiaľ ide o nádoby na kúpanie, máte na výber z niekoľkých možností. Výhodou bežnej vaničky je, že sa v nej vaše dieťa môže kúpať aj keď vyrastie. Pre bábätká mladšie ako jeden rok sa odporúča zaobstarať ležadlo alebo inú pomôcku do vaničky, aby sa zvýšila bezpečnosť dieťaťa a zabránilo sa jeho náhodnému ponoreniu do vody. Veľmi pohodlné sú vaničky so stojanom, ku ktorému sa nemusíte zohýbať. Spravidla majú na dne zátku, ktorou môžete vodu z nich jednoducho vypustiť.

Vaňa so stojanom

Kúpacie vedro sa v poslednom čase stalo veľmi obľúbeným. Dieťa sa v ňom schúli do polohy, ktorú pozná z prenatálneho obdobia, a spravidla sa takto radi kúpu aj deti, ktorým veľká vaňa nevyhovuje. Dieťa však z vedierka rýchlo vyrastie a je potrebná väčšia nádoba. Kúpanie vo vedre ušetrí veľa vody a je jednoduchšie naplniť ho prevarenou vodou.

ako-kupat-babatko-kupacie-vedro

Pena, soľ, olej do kúpeľa?

Každá nastávajúca mamička (a najmä prvorodičky) si krátia čas čakania na príchod bábätka nákupmi oblečenia, doplnkov, olejčekov, mydiel, krémov a iných výrobkov na starostlivosť o bábätko a tešia sa, ako budú svoje bábätko mydliť, peniť a voňať. Tu je na mieste upozornenie, že pri citlivej detskej pokožke platí, že menej je naozaj viac. Príliš veľa mydiel alebo sprchových gélov vysušuje pokožku a tá stráca ochrannú lipidovú vrstvu. Bude sa olupovať, vysušovať alebo sa dokonca môžu objaviť ekzematické ložiská, ktorých sa potom ťažko zbavíte.

ako-kupat-babatko-kozmetika

Mydlo preto používajte striedmo a používajte ho len na umývanie zadku alebo spotených faldíkov ležiaceho dieťaťa. To isté platí aj pre šampóny. Jemné vlasy bábätka môžete umývať vodou, pokiaľ nie sú silne znečistené. Je dobré si uvedomiť, že rôzne peny do kúpeľa a detské "kúpele" sú tiež vysušujúce. Ak chcete svojmu bábätku uľaviť, nakvapkajte do vody vo vani niekoľko kvapiek oleja. Olivový, slnečnicový, potom môžete pridať mandľový (pozor, alergie na orechy môžu spôsobiť reakciu), šípkový, makový, kokosový a môžete vyskúšať aj esenciálne oleje. Ale len v naozaj malých dávkach (napríklad 2 kvapky esenciálneho oleja na deciliter základného oleja) a vždy zriedené!

Majú aromaterapeutické aj ošetrujúce účinky. Levanduľa upokojuje, borovica alebo tea tree môžu pomôcť pri prechladnutí a upchatých dutinách a podobne.

Môžete pridať aj odvary - ovsené vločky upokojujú a hydratujú podráždenú pokožku, harmanček lieči... Vždy sa však vopred informujte, či je bylinka vhodná na kúpanie detí.

Kedy je najlepší čas na kúpanie?

Kúpanie vo vani je pre deti upokojujúca činnosť. Navyše voda je únavná, takže kúpanie je najlepšie zaradiť na koniec dňa. Príjemne teplá voda vaše bábätko naladí na večerný spánok. Kúpanie je vhodné načasovať s ohľadom na jedlo dieťaťa. S čerstvo nakŕmeným bruškom riskujete zvracanie, hladné dieťa bude nepokojné, opäť bude plakať a kúpeľ si nikto neužije.

Ako často kúpať bábätko?

Z hľadiska starostlivosti o pokožku sa každodenné kúpanie naozaj neodporúča. Najmä ak trváte na používaní mydla a iných kozmetických prípravkov pri každom kúpaní.

Ako dlho sa kúpať?

Riaďte sa svojím inštinktom a preferenciami svojho dieťaťa. Desať minút stačí, čím je staršie, tým dlhšie sa bude vo vani hrať.

ako-kupat-babatko-osusky

A nakoniec...
Kúpte svojmu dieťaťu mäkkú osušku, župan možno z bavlny, do ktorej ho môžete zabaliť. Do ešte vlhkej pokožky môžete votrieť ošetrujúci olej, jemná masáž dieťa upokojí, utíši a naladí na spánok.

Rodičia poznajú potreby svojho dieťaťa najlepšie zo všetkých. Dokážete vycítiť, čo má rado a čo nie.

V prípade nejasností a ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať, či už prostredníctvom našej stránky alebo sociálnych sietí.