Príchod súrodenca - ako pripraviť prvorodené deti?

Málokedy si uvedomujeme, aké ťažké to môžu mať naše prvé deti vo chvíli, keď si domov prinesieme spočiatku možno "nevítaného votrelca" - novorodenú sestričku alebo bračekov. Byť prvorodeným dieťaťom jednoducho nie je jednoduché a my ako rodičia by sme to mali zohľadniť vo výchove. Poradíme vám, ako pripraviť prvorodené deti na príchod súrodenca!

Keď sa do rodiny narodí druhé dieťa, čo poviete tým skôr narodeným? "Teraz budeš starším bratom/sestrou!" alebo "Teraz budeš musieť mamičke veľa pomáhať!", atď. Takže sa predpokladá, že prvorodené deti jednoducho rýchlejšie vyrastú, rýchlejšie dostanú rozum, dospejú a budú rodičom so všetkým pomáhať. Jednoducho "prestávajú byť deťmi" v pravom zmysle slova. Je však dôležité uvedomiť si, že to voči nim nie je spravodlivé a mali by sme im ich súčasné náročné a nové postavenie v rodine uľahčiť.

prichod-surodenca-2-vsetko-pre-mimino

Dôležitosť poradia narodenia

Prvorodené deti (často aj jedináčikovia) sa často opisujú ako zodpovední a systematickí jedinci, ktorí majú radi veci na svojom mieste. Odborníci sa zhodujú, že prvorodené deti vraj prirodzene inklinujú k perfekcionizmu a môžete u nich pozorovať veľkú mieru sebadisciplíny. Psychológovia sa zhodujú v tom, že poradie narodenia detí v rodine má obrovský vplyv na formovanie ich osobnosti, na výber ich budúceho povolania alebo voľbu partnera a, samozrejme, na neskoršiu výchovu vlastných detí.

Snaha o rovnováhu

Hoci je príchod nového člena pre rodičov radostnou udalosťou, u starších súrodencov môže vyvolať aj iné konfliktné emócie. Deti sa zvyčajne na súrodenca tešia, ale netušia, koľko sa toho pre nich v tej chvíli mení. Keď sa to dozvedia, nadšenie z dieťaťa zvyčajne (ale nie vždy) trochu opadne.

Uvedomte si, že narodenie mladšieho súrodenca znamená pre prvorodeného nielen "detronizáciu", ale aj viac zodpovednosti, samostatnosti a menej pozornosti, ktorú mal doteraz. Takáto situácia, hoci je celkom prirodzená, je pre malé dieťa náročná a často ťažko pochopiteľná. Preto nepodceňujte prípravu na príchod mladšieho súrodenca. To zahŕňa aj pripomenutie si istého druhu zodpovednosti. Vždy majte na pamäti, že by ste mali mať v tomto ohľade vyvážené požiadavky na prvorodené dieťa.

Dovoľte mu byť dieťaťom

Kým ste si nepriviezli dieťa z nemocnice domov, vaše staršie dieťa vás malo len pre seba. A táto potreba mu zostáva, nijako sa nezmenila! Skúste to vziať do úvahy a pamätajte, že aj starší a zdanlivo "samostatnejší" prvorodený má túto potrebu, aj keď o nej možno nehovorí tak často. Dôležité je tiež pamätať na to, že prvé dieťa nie je "opatrovateľkou" mladších súrodencov, preto sa snažte túto pomoc príliš nevyužívať. Môže občas dať pozor, vyzdvihnúť alebo pomôcť, ale nie je dobré ho stavať do úlohy "rodiča".

prichod-surodenca-vsetko-pre-mimino

Spravodlivo prerozdeľujte povinnosti, nielen hračky a oblečenie! Časom sa môže stať, že mladší súrodenec prevezme ľahšie úlohy. A to najdôležitejšie na záver. Aj najstaršie a najrozumnejšie dieťa je stále dieťa. Nezabúdajte na to a nechajte ho ním byť.

Tip od nás. Po príchode mamičky s bábätkom z nemocnice dajú svojmu prvému dieťaťu hračku, knižku alebo čokoľvek iné, čo mu urobí radosť. Často to rodičia dávajú ako darček od bábätka staršiemu bratovi alebo staršej sestre.

V prípade nejasností a ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať, či už prostredníctvom našej stránky alebo sociálnych sietí.