Čo si zbaliť do pôrodnice

Na konci tehotenstva sa väčšina nastávajúcich mamičiek nevie dočkať pôrodu. Nielen preto, že sa už tešia na bábätko, ktoré deväť mesiacov nosili pod srdcom, a sú zvedavé, aké bude a aké bude materstvo. Aj preto (a o tom sa stále veľa nehovorí), že sa nevedia dočkať, kedy budú mať späť svoje telo. Ich spľasnuté členky, ich brucho, ich fyzická kondícia. Musia si prejsť pôrodom a pobytom v pôrodnici, kým sa tam dostanú. Pripomeňme si spoločne, čo si zbaliť do pôrodnice.

Treba povedať, že každý pôrod si vyžaduje niečo iné. Pre prvú inšpiráciu pri balení tašky do pôrodnice (no, možno skôr kufra) si pozrite webovú stránku vašej pôrodnice. Užitočný zdroj informácií predstavujú aj rôzne diskusné fóra alebo miestne skupiny mamičiek na sociálnych sieťach. Ich skúsenosti s "vašou" pôrodnicou vám môžu veľmi pomôcť. Vaša taška do pôrodnice by mala obsahovať všetky potrebné veci pred pôrodom, počas neho aj po ňom. Budete potrebovať aj niečo pre svoje bábätko.

co-si-zbalit-do-porodnice-vytvorenie-zoznamu

Čo si zbaliť do pôrodnice? Určite dokumenty.

Pred pôrodom budete potrebovať predovšetkým doklady. Ani taký dôležitý okamih, akým je pôrod, sa, žiaľ, nezaobíde bez dokladov. Preto si nezabudnite občiansky preukaz, preukaz zdravotného poistenia a sobášny list alebo určenie otcovstva k nenarodenému dieťaťu z matriky, teda ak nie ste manželia.

Jedna alebo dve tašky do pôrodnice?

Je dobré rozdeliť si ostatné veci do dvoch tašiek, z ktorých jednu si vezmete do pôrodnice. Tam budete zvyčajne potrebovať nasledovné: pitie, uterák, mydlo, papuče, určite oceníte mobilný telefón, v prípade pomaly postupujúceho pôrodu si môžete vziať aj knihu alebo krížovky. Možno budete potrebovať aj župan a teplé ponožky.

Zistite si, či vám vaša pôrodnica umožňuje mať vlastnú nočnú košeľu alebo iné oblečenie k pôrodu, alebo trvá na nemocničnom oblečení. Nie sú veľmi príjemné, ale ich výhodou je, že sú naozaj veľké, nikde neškrtia a hlavne, ak si ich počas pôrodu zašpiníte (čo je veľmi pravdepodobné), hneď vám ich vymenia za čisté a vy sa nemusíte starať o to, kam ich dáte. Stiahnite si do telefónu svoju obľúbenú hudbu, jej počúvanie vám spríjemní napäté chvíle na pôrodnej sále. Môžete si tiež priniesť aromatické oleje na upokojenie alebo povzbudenie, keď to budete potrebovať. Hroznový cukor je vhodný na rýchle dodanie energie.

Taška do pôrodnice pre mamičku

  • hygienické potreby, lieky
  • 3x nočná košeľa na dojčenie + 2x uterák + župan
  • popôrodné nohavičky a vložky
  • 2x podprsenka na dojčenie
  • vložky do podprsenky
  • krém na bradavky + odsávačka mlieka + krém na masáž hrádze
  • teplé ponožky + šľapky do sprchy
  • popôrodný vankúš
  • jednorazové podložky

Na pôrodnej sále potrebujete aj jednorazové popôrodné nohavičky. Nebudú síce nič robiť, ale sú priedušné. Takže pomáhajú hojeniu popôrodných poranení, a dobre sa hodia k popôrodným vložkám. Väčšina pôrodníc poskytuje mamičkám erárne vložky na prvé chvíle po pôrode, ale na nasledujúce dni musíte mať svoje vlastné. Môžete ich dostať v lekárňach.

Čo si zbaliť do tašky na pôrodné oddelenie?

Po pôrode budete spolu s bábätkom prevezená na oddelenie šestonedelia. Ide o bežnú nemocničnú izbu, kde budete so svojím dieťaťom až do prepustenia. Budete potrebovať toaletné potreby pre seba, aspoň dva uteráky, podprsenku na dojčenie. Vyberte si neparfumovanú telovú kozmetiku, bábätko by malo po pôrode cítiť vôňu mamičky. Okrem toho syntetické parfumy sú pre malé bábätká veľmi dráždivé. Môžete pridať balzam na pery a balzam na bradavky.

co-si-zbalit-do-porodnice-2

Budete potrebovať:

  • plienky pre bábätko (vyhnite sa kúpe jedného typu plienok do zásoby, ak dieťaťu nebudú vyhovovať, ťažko sa ich budete zbavovať),
  • obrúsky na utieranie zadočka (namiesto parfumovaných vlhčených obrúskov zvoľte radšej perlan a olej),
  • olejček (pekne vyčistí plienkové miesta alebo premaže suché miesta na pokožke)
  • preventívne krém proti zapareninám.

Väčšina pôrodníc dáva mamičkám balíček so vzorkami rôznych výrobkov, môžete ich použiť na vyskúšanie. Opäť odporúčame nekupovať žiadne veľké balenia, aj keď sú cenovo výhodnejšie.

Na kúpanie spravidla nepotrebujete žiadnu kozmetiku. Pri bábätkách platí známe príslovie "menej je viac", ale môžete si priniesť aj vlastné detské mydlo. Ak nechcete erárne oblečenie pre bábätko, zabaľte si vlastné. Bábätká nemajú vyvinutú termoreguláciu, preto nezabudnite vybrať teplejšie kúsky a ľahkú čiapku. Hodiť sa bude aj látková plienka na podopretie hlavičky alebo utretie dieťaťa a prebaľovacia podložka. Existujú jednorazové aj prateľné a určite ich neskôr využijete aj doma.

Medzi ďalšie veci, ktoré sa môžu hodiť, patria: cumlík, nafukovací kruh alebo vankúš na sedenie, nahrievacia podložka na boľavé bruško alebo stvrdnuté prsia, aplikácia alebo plyšové zvieratko s bielym šumom pre pokojnejší spánok bábätka.

Odsávačka materského mlieka

Ak ste rozhodnutá dojčiť, určite oceníte odsávačku materského mlieka. Väčšina pôrodníc má manuálne, ktoré nie sú také účinné ako elektrické a ich používanie je dosť bolestivé. Môžete sa tiež vybaviť homeopatickými laktačnými pomôckami a dohodnúť si stretnutie s laktačnou poradkyňou v prípade, že dojčenie nepôjde zo začiatku ľahko.

V pôrodnici máte k dispozícii nápoje a jedlo. Môžete si so sebou vziať vlastné jedlo, ale uvedomte si, že niektoré potraviny novorodencom nerobia dobre. Vyhnite sa bežným alergénom, ako sú orechy, citrusy, čerstvé jahody, strukoviny, korenené jedlá.

Ak mamička rozhodla nedojčiť, môže si už do pôrodnice vziať fľaše a vybranú značku materského mlieka.

co-si-zbalit-do-porodnice-dojcenie

A čo na cestu z pôrodnice?

Potom samozrejme potrebujete oblečenie pre seba a bábätko na cestu domov, ale to vám môže priniesť otecko, keď vás odvezie domov.

 

Tu je pár tipov, na ktoré netreba zabúdať pri otázke - čo si zbaliť do pôrodnice

  • občiansky preukaz, preukaz poistenca
  • tehotenský preukaz
  • sobášny list alebo zápisnica o určení otcovstva
  • mobilný telefón
  • príbor + pohár

Často sa zabúda na:

  • balzam na pery
  • voda bez bubliniek
  • niečo na čítanie
  • čaj na podporu tvorby mlieka
  • oblečenie na cestu domov

V pôrodnici dostanete aj zoznam vecí.

Pôrodnice vám vedia poradiť

Mnohé pôrodnice ponúkajú budúcim mamičkám zoznam vecí, ktoré vám povedia, čo si zbaliť do pôrodnice. Tento zoznam pomáha ženám pripraviť sa na pôrod a zabezpečiť, aby mali po ruke všetko, čo potrebujú. Nižšie uvádzame odkazy na zoznamy vecí, ktoré by ste si mali vziať so sebou pri pôrode v niektorých najväčších pôrodniciach v krajine.


Nemusíte sa obávať, že by ste na niečo zabudli. V dnešnej dobe sa väčšina vecí dá nájsť takmer okamžite, väčšina nemocníc má lekárne otvorené takmer nepretržite a návštevník vám môže chýbajúce vybavenie priniesť.

Všetkým mamičkám prajeme pohodový pôrod, na konci ktorého budú v náručí držať svoje novorodeniatko. Pretože záleží len na zdravom bábätku a mamičke.