S malými deťmi na dovolenku - čo nesmie chýbať vo výbave?

Okolo prvého roku dieťaťa sa mnohí z nás vydávajú na prvú dovolenku pri mori. Čo vám a vášmu dieťaťu spríjemní pobyt na pláži a čo nebudete potrebovať? V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, na čo nesmiete zabudnúť, keď idete s malými deťmi na dovolenku.

Nezabudnite na doklady pre deti

Začnime prípravou doma: pre svoje dieťa určite potrebujete doklad totožnosti, ale z praktických dôvodov sa rozhodnite pre cestovný pas a na jeho vybavenie si nechajte 30 dní. Pas vášho dieťaťa vám vybavia na príslušnom úrade, takže nemusíte nikde vybavovať pasovú fotografiu.

Cestovanie autom s malými deťmi na dovolenku

Ak cestujete autom, hľadajte kvalitnú autosedačku. Deti v nej nemajú možnosť pohybovať sa tak, ako my dospelí v sedačkách, preto by mala poskytovať pohodlie aj bezpečnosť. Pre ročné deti si ako najbezpečnejšiu voľbu zvoľte  autosedačku orientovanu proti smeru jazdy, ideálne s poťahom z chladivého materiálu.

s-malymi-detmi-na-dovolenku-autosedacka

Budete tiež potrebovať niečo, čo vaše dieťa zabaví - dobrým pomocníkom je tablet s rozprávkou alebo nová hračka. Poznáte špiónsku tašku? Látkové vrecko s jednou stranou priehľadnou, ktoré sa dá naplniť napríklad molitanovými omrvinkami alebo pilinami a drobnými predmetmi - kockami Lega, figúrkami, guličkami, mincami. A dieťa ich hmatom hľadá a vidí, čo našlo. Aj staršie deti sa spoľahlivo zabavia.

Nezabudnite zabaliť dostatok jedla a pitia, naplánujte zastávky a pri dlhších výletoch zvážte možnosť prenocovania.

Cestovanie autom s deťmi

Kočík si môžete vziať na palubu lietadla. Pri cestovaní lietadlom nepotrebujete sedadlo, na palubu si môžete vziať tzv letecký kočík, ktorý vám letuška na čas letu schová, aby neprekážal.

Múdro si vyberajte oblečenie 

Zbaľte si správne množstvo oblečenia pre vaše dieťa v závislosti od toho, či máte k dispozícii práčku. Ak ju máte, postačí vám niekoľko kusov; ak nie, pridajte niekoľko ďalších kusov od každého typu oblečenia. Detské oblečenie nezaberie toľko miesta a človek nikdy nevie, čo ho stretne. Aj na dovolenku k moru si pribaľte do cestovného kufra aspoň jedny dlhé nohavice a sveter alebo mikinu na chladné večery alebo daždivé dni.

Čo by mala obsahovať cestovná lekárnička?

Dôležitou kapitolou sú aj lieky. Mali by ste mať základnú lekárničku - niečo na bolesť, teplotu, žalúdočné a črevné problémy, dezinfekciu a náplasti. Ak vaše dieťa pravidelne užíva nejaké lieky, tak ich samozrejme pribaľte. Samozrejme, môžete si kúpiť veci na mieste, ale ako to už býva, tieto lieky sú zvyčajne potrebné v tých najmenej vhodných chvíľach. V noci, ráno alebo večer. Preto je lepšie mať zásoby z domu, produkty, ktoré máte vyskúšané a viete, že ich vaše dieťa dobre znáša.

Koľko plaviek si vziať, keď sa vyberiete s malými deťmi na dovolenku?

Na pláž si so sebou vezmite aspoň dvoje plaviek.  Malým deťom neodporúčame byť dlho v mokrých plavkách. Zvážte zaobstaranie plaviek s UV ochranou, aby ste minimalizovali riziko spálenia pokožky. Samozrejme, nevyhnutná je pokrývka hlavy alebo svetlé tričko. Vyberte si opaľovací krém s vyšším ochranným faktorom SPF, nie je bezpodmienečne nutné mať SPF 50, krémy s SPF 30 sú preukázateľne účinné len o pol percenta menej. Pred odchodom na pláž a potom po každom kúpaní natrite dieťa opaľovacím krémom. Po návrate z pláže ho osprchujte od soli a použite prípravok po opaľovaní. Nemusí to byť krém, ale mal by obsahovať liečivý panthenol.

s-malymi-detmi-na-dovolenku-vybava

Plážový stan poskytne ochranu pred UVA a UVB žiarením

Je dobré pripraviť sa na to, že keď idete na pláž s bábätkom, budete mať pri sebe kopu vecí. Okrem deky alebo uterákov na ležanie je určite dobré vziať si so sebou aj nejaký tieň. Môžete si vybrať plážové ležadlá so slnečníkmi za poplatok alebo si priniesť vlastný slnečník. Skvelým vynálezom je plážový stan. Ľahko ho postavíte a zbalíte, uložíte doň svoje veci a ešte poslúži ako tienisté miesto na oddych. Na rozdiel od bežných stanov je len polovičný, takže ponúka tieň a zároveň relatívne príjemnú teplotu.

Nezabudnite na hračky do vody

Nezabudnite sa vybaviť aj hračkami do vody a do piesku. Lopta a vedierko tvoria dobrý základ, zatiaľ čo vodnou pištoľou nešľapnete vedľa. Do vody si zaobstarajte plávajúce zariadenie, ktoré vám uľahčí kúpanie dieťaťa. Ročné dieťa by nikdy nemalo ísť do vody samo, ale rukavice, plavecký kruh pre najmenších alebo rukavice s vestou urobia vaše dieťatko ľahším a ľahšie sa mu bude vo vode manipulovať.

s-malymi-detmi-na-dovolenku-vybava-na-plaz

Zvážte zaobstaranie topánok do vody, skvelo chránia nôžky vašich detí na kamenisté pobrežie a horúci piesok. Namiesto gumených čižiem si vyberte neoprénové alebo textilné topánky. noha sa v nich cíti pohodlnejšie a oveľa ľahšie sa obúvajú a vyzúvajú. Väčšinu plážového vybavenia si môžete kúpiť na mieste, ale zvyčajne zaň zaplatíte oveľa viac ako v miestnych obchodoch.

Chladivý nápoj a ľahké občerstvenie sa vám budú hodiť

Zostáva už len zbaliť si nejaké občerstvenie a môžete vyraziť. Studený nápoj je najlepšie uchovávať v termoske alebo aspoň v nerezovej fľaši, ktoré sú najlepšie aj zo zdravotného hľadiska. Odporúčame vám zbaliť aj ľahké občerstvenie, ideálne chladené ovocie alebo zelenina.

Jednoducho potrebujete niečo, do čoho všetko zabalíte.
Na všetky tieto nevyhnutnosti sa oplatí zaobstarať si veľkú plážovú tašku. Možno sa vám do nej zmestí aj kniha. A tenká. Možno.

V prípade nejasností a ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať, či už prostredníctvom našej stránky alebo sociálnych sietí.