Trojkolka - ako správne vybrať?

S nástupom jarného počasia trávia rodičia so svojimi deťmi viac času vonku. Na spestrenie prechádzok alebo na dosiahnutie vzdialenejších cieľov je trojkolka ideálnym dopravným prostriedkom. Nemáte ešte žiadnu vo svojom vozovom parku? Či už je to preto, že ste nad jej zaobstaraním ešte neuvažovali, alebo tápete, akú vybrať a či je vôbec vhodná pre vaše dieťa. V takom prípade môžete skúsiť kolobežky. V nasledujúcom článku vám ponúkame prehľad možností a variantov, ktoré trojkolky ponúkajú, ako aj niekoľko rád, ako si vybrať.

Od akého veku je trojkolka vhodná pre vaše dieťa?

Dnešné moderné trojkolky sú často vhodné pre veľmi malé deti, ktoré sú schopné samostatne sedieť. Výrobcovia pri niektorých modeloch uvádzajú dolnú hranicu 9 mesiacov. Ak však vaše dieťa ešte samostatne nesedí, nasadnutie do trojkolky, dokonca aj do trojkolky s pohodlným sedadlom a päťbodovým bezpečnostným pásom, môže poškodiť jeho motorický vývoj.

Trojkolky s vodiacou tyčou

Trojkolka s vodiacou tyčou je najvhodnejšia pre najmenšie deti. Každý rodič chce mať kontrolu nad pohybom svojho dieťaťa a vodiaca tyč túto kontrolu zabezpečí. Dieťa sedí na sedadle, pedáluje a riadi. V prípade potreby však rodič pomocou tyče usmerňuje pohyb. Vodiace tyče majú rôzne spôsoby pripevnenia a s tým súvisí možnosť ovládania trojkolky. Najjednoduchší typ umožňuje len pohyb dopredu a dozadu, modernejšie systémy upevnenia umožňujú rodičovi zatáčať a vyhýbať sa najrôznejším prekážkam na ceste. Pri väčšine modelov môžete vodiacu tyč odstrániť, keď je vaše dieťa vo fáze, keď môže jazdiť samo. Vodiaca tyč je tiež veľmi praktickým nástrojom, ak sa potrebujete niekam dostať rýchlejšie, ako je vaše dieťa schopné.

 trojkolka-s-vodiacou-tycou

Aká veľkosť trojkolky je tá správna?

Ďalším faktorom je veľkosť trojkolky. Na rozdiel od bicyklov trojkolky zvyčajne rastú. Výrobcovia zvyčajne uvádzajú nosnosť okolo 20 až 25 kilogramov, t. j. približne do piatich rokov veku dieťaťa. Niektoré trojkolky majú posuvnú výšku sedadla, iné majú aj riadidlá a vzdialenosť medzi sedadlom a riadidlami sa môže meniť. Takéto modely poskytujú deťom najväčší komfort, pretože každý parameter môžete nastaviť do ideálnej polohy. Jazda na trojkolke tak bude pre dieťa pohodlná, a teda zábavnejšia.

Aký vybrať materiál?

Najdôležitejšími technickými parametrami sú materiál konštrukcie a koliesok.

Konštrukcia trojkolky

Kovové trojkolky sú najodolnejšie. Ich nevýhodou je, že trojkolka má vyššiu hmotnosť, a teda ťažšia manipulácia pre menšie deti, ale na druhej strane poskytujú lepšiu oporu a stabilitu a vzhľadom na temperament niektorých detí aj dlhšiu životnosť. Výrobcovia používajú čoraz sofistikovanejšie ľahké materiály, ktoré kombinujú pevnosť kovu s ľahkosťou plastu. Aj medzi plastami sa dajú nájsť odolné kúsky, ale pri ich výbere je lepšie si ich "ošahať", aby ste neboli sklamaní kvalitou kúsku zakúpeného cez internet.

Aké kolieska si mám vybrať?

Materiál kolies ovplyvňuje plynulosť jazdy, množstvo vynaloženej energie a komfort jazdy.

Plastové kolieska

Kolieska z tvrdého plastu hrkajú, jazda nie je plynulá a pedálovanie je únavné. Okrem toho hrozí, že celé koleso praskne. Stručne povedané, plastové. Výhodou tohto typu je zvyčajne nízka obstarávacia cena. A ak nebudete trojkolku používať na dlhšie vzdialenosti, potom môže byť aj tento typ dobrou voľbou.

Penové kolieska

Penové kolieska sú o niečo lepšie, toľko nedrnčia a ich pohyb je tichší. A, samozrejme, nepoškodia sa o črepiny alebo palce.

Nafukovacie kolesá

Klasické nafukovacie kolesá sú stále najlepšou voľbou. Krásne tlmia nerovnosti, uľahčujú šliapanie a sú tiché. Ak ich prepichnete, dajú sa vymeniť. V závislosti od typu povrchu si nastavíte tvrdosť hustenia, aby bola jazda čo najpríjemnejšia.

Užitočné príslušenstvo trojkolky

Toto sú najdôležitejšie funkcie, na ktoré sa treba zamerať. Ďalšími vecami sú nadstavby. Niektoré trojkolky majú striešku, ktorá v lete chráni deti pred slnkom alebo náhlymi prehánkami. Košík na detské poklady sa vždy hodí, rovnako ako držiak na detské pitie alebo mamininu kávu. Niektoré modely dokonca ponúkajú otočné sedadlo, podobne ako niektoré kočíky. Záleží teda na vás, aké sú vaše požiadavky a očakávania, ako aj vaše finančné možnosti. V každom prípade by sme sa prihovárali za kúpu trojkolky. Je to prvý dopravný prostriedok, dieťa sa na nej učí udržiavať rovnováhu, postupne sa učí šliapať a objavuje radosť z pohybu, ktorú môže neskôr ďalej rozvíjať jazdou na bicykli.

V prípade nejasností a ďalších otázok ohľadom výberu trojkolky nás neváhajte kontaktovať, či už prostredníctvom našej stránky alebo sociálnych sietí.