Výlet do hôr s deťmi - 10 základných vecí, čo si zbaliť

Ideme do hôr!

Máte doma malé batoľa a chystáte sa po prvýkrát po pôrode na hory? Stále počúvate od rodiny a priateľov, že to teraz nebude také jednoduché? Že s malým dieťaťom už dlho nikam nepôjdete? Omyl! Pri dôkladnej príprave môžete bez problémov vyraziť do hôr aj s tými najmenšími. Prečítajte si osvedčené tipy a rady, čo si zbaliť, ako vybrať ubytovanie, ako zabaviť bábätká a kedy môžu deti lyžovať. A nenechajte sa zmiasť, ak sa dozviete, že vášmu drobcovi sa ešte nechce! Veď horský vzduch a čistá príroda malým deťom prospievajú a môžu pocítiť radosť z výletu do hôr. Výlet do hôr s deťmi môže byť radosť bez prežívania zbytočného stresu.

vylet-do-hor-s-detmi-vsetko-pre-mimino-2

Čo si zbaliť na výlet do hôr s deťmi?

Určite sa riaďte pravidlom, treba mať väčšie zásoby a ideálne si všetko zabaľte dvakrát. V horách je často problém zohnať veci, ktoré v meste dostanete aj o polnoci. Pri balení postupujte od najdôležitejších vecí k menej dôležitým. Zdravie je na prvom mieste, preto sa uistite, že vašou prioritou je dôkladne si zbaliť lekárničku.

Ďalšia vec, na ktorú by ste mali myslieť, je zabezpečiť, aby bolo vášmu drobcovi dostatočne teplo. Vždy majte na pamäti pravidlo, že dobre oblečené dieťa by malo mať o jednu vrstvu viac ako dospelý. Nezabudnite pribaliť čiapky, rukavice a šály. Tu sa oplatí mať veľkú zásobu, pretože v záplave horskej zábavy sa jednoducho stratia. Pre prípad, že sa vám stane nehoda alebo vám zmokne oblečenie, si radšej pribaľte viac teplého oblečenia a obuvi. Sušenie oblečenia nemusí byť na horskej chate úplne jednoduché.

Ďalšia vec, bez ktorej sa pravdepodobne nezaobídete, sú vaše obľúbené hračky. Môže sa to zdať ako banalita, ale zabezpečenie pohodlia pri hre vášho dieťatka je nevyhnutné. Je dôležité, aby si vaše dieťa vytvorilo pozitívny vzťah k horám a turistike všeobecne. Preto je nevyhnutné poskytnúť vášmu dieťaťu rovnaký herný komfort, aký má doma.

Myslite aj na dĺžku cesty v aute. Ak vás čaká dlhšia cesta, určite sa oplatí premýšľať o zábave v aute. Tu záleží na preferenciách dieťaťa. Mohli by to byť pesničky, ktoré skrátia čas spoločnej cesty, alebo možno časopis či tablet s rozprávkou. Prebaľovacie potreby a nočník asi netreba spomínať.

Musíte tiež myslieť na to, ako sa budete na horách pohybovať. Váš priestor v aute bude rozhodujúci. Auto nie je nafukovacie! Na prepravu vášho dieťaťa v horách sa najlepšie hodia boby, ktoré zároveň poskytujú ideálnu zábavu. V špecializovaných detských obchodoch nájdete boby vhodné aj pre deti od 1 roka. Na večerné prechádzky sa najlepšie hodí detský nosič, s ktorým nie sú problémom snehové záveje.

Zoznam toho, čo si zabaliť na výlet do hôr s deťmi:

  • detská lekárnička (vrátane liekov proti teplote
  • čiapky, rukavice, šály
  • teplé oblečenie a obuv (všetko najlepšie dvakrát)
  • obľúbené hračky
  • zábava do auta (detské pesničky, časopis, rozprávky)
  • prebaľovacie potreby, nočník
  • boby
  • detský nosič

Odkedy môžu deti lyžovať?

Ďalším spôsobom zábavy na horách je lyžovanie. Možno sa pýtate, či vaše dieťa spĺňa predpoklady na svoje prvé lyžovanie. Prvé lyžiarske kurzy sa vo všeobecnosti odporúčajú po dovŕšení 3 rokov dieťaťa. Ako pri každej inej veci, aj tu však záleží na jednotlivcovi. Niektoré deti, ktoré sa cítia fyzicky a psychicky pripravené, môžu začať lyžovať o niečo skôr.

vylet-do-hor-s-detmi-prve-lyzovanie-vsetko-pre-mimino-1

Ako si vybrať ubytovanie?

Pri výbere ubytovania nezabudnite hľadať ubytovanie vhodné pre deti. Takéto ubytovanie sa prispôsobuje malým deťom a nemalo by vám nič chýbať. Či už je to prístelka, detská postieľka alebo vysoká stolička. Často majú tieto typy ubytovania vo vybavení aj detské kútiky, aby sa vaše ratolesti počas pobytu zabavili. Ak chcete navštíviť zjazdovky, vyberte si hotel, ktorý sa nachádza v blízkosti zjazdoviek. Malé deti sú často veľmi netrpezlivé a vy sa vyhnete zbytočným problémom s logistikou.

Ako zabaviť batoľa/ dojča na horách?

Ako sme spomínali vyššie, sánky predstavujú ideálnu zábavu pre batoľatá a staršie deti. Sánky sú ideálne, pretože sú kompaktné a ľahké, takže ich preprave nič nebráni a veľmi ľahko sa s nimi manipuluje. Sánky tiež nahradia detský kočík, ktorý by sa v snehovej záveji pohyboval veľmi ťažko. Ak sa chystáte do hôr s bábätkom, ktoré je na sánky ešte príliš malé, môžete ho zabaviť tým, že si z nich bude vyrábať snehové gule a upútať jeho pozornosť prvými zábleskami snehu. Do kufra môžete pribaliť aj vedro a lopatu. Sneh sa dá vyrobiť rovnako ako piesok. Tak sa do toho pustite!

V prípade nejasností a ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať, či už prostredníctvom našej stránky alebo sociálnych sietí.