Emócie počas tehotenstva - keď sú mamičkine emócie na vzostupe

Emócie sú prirodzenou súčasťou nášho života a prejavujú sa v najrôznejších situáciách. Jednou z nich je aj pôrod. Práve emócie a ich prežívanie z neho robia jedinečný zážitok pre nás, naše dieťa a našu rodinu. Emócie počas tehotenstva - čo môžeme očakávať?

Pôrod je namáhavý proces, ktorý si okrem poriadnej dávky fyzickej námahy vyžaduje aj vnútornú silu - trpezlivosť, odhodlanie a vytrvalosť, no tie sa nedajú naplniť na 100 % počas celého pôrodu, a preto prichádzajú na rad rôzne momenty spojené s emóciami, čo je, samozrejme, úplne prirodzené. Dôležité je, aby vám neprerástli cez hlavu a nevtiahli vás ako dupot niekam, kde ste nechceli byť.

Emócie počas tehotenstva - čo môžete očakávať pred a po pôrode?

V posledných mesiacoch tehotenstva sa to vo vás všetko začína premietať s vedomím zmien, ktoré prídu. Niektoré budúce mamičky si na nosenie bruška už celkom zvykli a nevadilo by im nosiť ho aj naďalej, iné sa však nevedia dočkať, "kedy to bude". Samozrejme, v týchto chvíľach pociťujete radosť a radostné očakávanie, že sa čoskoro stretnete so svojím bábätkom, ale na druhej strane treba priznať, že sa objavujú aj pocity spojené s obavami - so strachom či úzkosťou: čo bude? Ako to zvládnete? Kedy to vlastne príde?

emocie-pocas-tehotenstva-vsetko-pre-mimino

Úzkosť je typická pre prvorodičky, ktoré ešte nezažili pôrod, a ich obavy sa týkajú samotného pôrodu a pocitov s ním spojených, ktoré sú pre ne veľkou neznámou a ktoré ešte len prídu. Aj keď viete, že vaše najväčšie obavy sa týkajú pôrodných bolestí, ešte neviete, aké budú. Pôrodné bolesti sa líšia od iných druhov bolesti a možno ste o nich počuli už stokrát. Avšak až keď ich zažijete na vlastnej koži, pochopíte, o čom tie ostatné mamičky vlastne hovorili.

Strach je charakterizovaný ako obava z niečoho konkrétneho, pričom vieme jasne opísať, čoho sa bojíme. Preto sa strach častejšie pripisuje viacnásobným mamičkám, ktoré majú za sebou aspoň jeden pôrod a dokážu strach spojiť s konkrétnou situáciou alebo pocitom. Ale aj prvorodičky môžu byť schopné vyjadriť strach napríklad z určitých lekárskych zákrokov, ktoré už v minulosti absolvovali, ale v inom kontexte (napríklad klystír, holenie, injekcie...), alebo sa boja prístupu zdravotníckeho personálu, či nemocničného prostredia (zvuky, farby, vône...) a pod.

Príprava na pôrod - radosť a stres

Ďalšie emócie, ktoré môžete prežívať v súvislosti s inštinktom zahniezdiť sa. Ide o jav, ktorý sa bežne vyskytuje v prírode, keď zvieratá pred príchodom potomka pripravujú svoje domovy a všetko, čo potrebujú pre svoje mláďatá na prežitie. My ľudia robíme takéto prípravy pod vedením budúcej matky. Pozitívne pocity sa dostavia, ak napriek svojej veľkosti získate v poslednej fáze tehotenstva nezvyčajný prílev energie a prípravy vám pôjdu "od ruky". Možno sa dokonca pristihnete pri činnostiach, ako je vyšívanie, maľovanie na sklo alebo iné dekoratívne práce.

Budete sa cítiť nervózna, náladová alebo nahnevaná, ak sa očakávaný prílev energie nedostaví, ale aj tak budete chcieť prípravy uskutočniť. Nešikovnosť, únava alebo bolesti chrbta vás budú rozčuľovať, ak sa budete snažiť urobiť niektorú z plánovaných vecí. Koniec koncov, aj vy chcete byť po návrate s bábätkom v náručí tip-top. Emócií sa skrátka nezbavíme, len sa ich musíme naučiť správne ovládať.

Negatívne emócie počas tehotenstva - ako sa s nimi vyrovnať?

emocie-pocas-tehotenstva-meditacia-vsetko-pre-mimino

Existuje niekoľko spôsobov, ako zvládnuť (nielen) tehotenskú náladovosť. Tu je 10 najobľúbenejších z nich.

  • Zdravá strava. Jedzte veľa ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, bielkovín a zdravých tukov.
  • Pravidelná fyzická aktivita: Pohyb a mierna fyzická aktivita, ako napríklad chôdza, plávanie alebo tehotenská joga, môžu pomôcť uvoľniť endorfíny a zlepšiť náladu.
  • Dostatok odpočinku: Tehotenstvo môže spôsobiť únavu, preto si doprajte dostatok spánku a odpočinku. Nebojte sa dopriať si krátku prestávku na oddych aj počas dňa.
  • Podpora zo strany partnera a blízkych: Otvorená komunikácia s partnerom, rodinou a priateľmi môže znížiť stres a uľahčiť zvládanie nálady.
  • Relaxácia a meditácia: Relaxačné techniky, ako je meditácia a hlboké dýchanie, môžu pomôcť upokojiť myseľ a znížiť úzkosť.
  • Vyhýbajte sa stresu: Ak je to možné, snažte sa vyhýbať stresovým situáciám. Myslite na veci, ktoré vám robia radosť, alebo si ich naplánujte.
  • Záujmy a zábava: Venujte čas činnostiam, ktoré vás bavia a napĺňajú. Či už je to čítanie, kreslenie, skladanie puzzle alebo dokonca vytváranie fotoalbumu.
  • Podpora v tehotenstve: Počuť, že v tom nie ste sama, môže byť upokojujúce. Navštívte podpornú tehotenskú skupinu, kde sa môžete podeliť o svoje pocity a skúsenosti s ostatnými.
  • Vitamíny a výživové doplnky: Ak nálady zasahujú do vášho každodenného života, poraďte sa so svojím lekárom o možných riešeniach.
  • Prijmite svoje emócie: Občasné výkyvy nálad počas tehotenstva sú normálne. Snažte sa nebyť na seba a svoje telo príliš prísna a pripomeňte si, že aj toto obdobie sa raz skončí.

V prípade nejasností a ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať, či už prostredníctvom našej stránky alebo sociálnych sietí.