Spanie s dieťaťom v posteli: Aké sú výhody a nevýhody?

Spať alebo nespať s dieťaťom v jednej posteli? O tom sa v súčasnosti diskutuje nielen na mnohých diskusných fórach. Pred narodením dieťaťa rodičia nezriedka hovoria, že spoločné spanie pre nich neprichádza do úvahy. Potom sa však narodí uzlíček a odmieta spať vo vlastnej postieľke. Spoločné spanie s dieťaťom v posteli - aké sú výhody a čomu je lepšie sa vyhnúť?

Spoločné spanie s dieťaťom v posteli - výhody

Pre niektoré novopečené mamičky je spoločné spanie s bábätkom skôr strašiakom. Obávajú sa o bezpečnosť svojho dieťaťa a pochybujú aj o možnom komforte, ktorý spoločné spanie ponúka. Faktom však je, že spanie s dieťaťom v posteli poskytuje nespočetné množstvo výhod.

Napríklad dojčenie je okamžite pohodlnejšou záležitosťou, ak ho vykonávate v ľahu. Navyše nemusíte k dieťaťu vstávať, takže stačí urobiť len niekoľko pohybov a dieťa môžete nakŕmiť a dať spokojne spať ďalej. Ďalšou výhodou je, že sa nemusíte obávať prípadného prebudenia bábätka počas ukladania do postieľky. Spoločné spanie ako také eliminuje potrebu ukladania a vy si môžete byť istí, že bábätko zostane v ríši snov.

Výhody spoločného spania s bábätkom sa však týkajú aj vás. Podľa niektorých zdrojov mamičky zaspávajú rýchlejšie a skôr, ak spia vedľa svojho dieťaťa. A tak ako sa dieťa úplne neprebudí, aj vy zostanete v stave polospánku. Ak chcete zabezpečiť dlhší spánok pre bábätko aj pre seba, spoľahnite sa na spoľahlivé nočné plienky. Nočné nohavičky Pampers poskytujú až 12-hodinovú ochranu pred únikom, čím zabezpečujú maximálne pohodlie pre bábätko. Vystužené jadro okamžite absorbuje všetku tekutinu, takže dieťa môže nerušene spať dlhšie. A vy sa nemusíte obávať častého nočného prebaľovania.

spanie-s-dietatom-v-jednej-posteli-vsetko-pre-mimino

Ako bezpečne spať so svojím dieťaťom

Hoci má spoločné spanie mnoho výhod, musíte dbať na bezpečnosť svojho dieťaťa. Preto skôr, ako začnete so spoločným spaním, uistite sa, že máte vhodné prostredie. Je to dôležité najmä vtedy, ak je posteľ vhodná a spĺňa bezpečnostné parametre. Okraje postele by mali byť zabezpečené, aby sa zabránilo prípadnému pádu dieťaťa. Dieťa by malo spať na matkinom boku, pričom jej ruka by mala tvoriť pomyselnú ochrannú bariéru. To však nie je všetko.

Existuje 7 zásad spoločného spánku, tzv. 7 zásad bezpečného spánku, ktoré hovoria:

  • Rodičia musia byť nefajčiari a prostredie, v ktorom dieťa žije a spí, musí byť nefajčiarske.
  • Dospelí zdieľajúci posteľ s dieťaťom nepožívali alkohol ani iné návykové látky.
  • Dieťa, ktoré zdieľa posteľ so svojou matkou, by malo byť dojčené.
  • Dieťa je zdravé a narodilo sa v termíne.
  • Dieťa spí na chrbte s hlavou na úrovni matkiných pŕs.
  • Dieťa má vhodné oblečené a nespí v zavinovačke alebo hniezde.
  • Samotné prostredie na spanie je pre dieťa bezpečné.

    TIP: Pre lepší a zdravší spánok udržiavajte v miestnosti aj vhodnú teplotu. Tá by sa mala pohybovať medzi 16 a 20 stupňami.

Spoločné spanie s dieťaťom - nevýhody

Nie pre každú rodinu predstavuje spoločné spanie s dieťaťom v posteli tú najpríjemnejšiu skúsenosť. Niektoré bábätká jednoducho potrebujú priestor a vám sa môže spať aj tak ľahšie. To môže vyústiť do situácie, keď sa nikto nevyspí, čo naruší nielen váš spánok, ale aj pohodu vašej rodiny. Ak teda po niekoľkých nociach zistíte, že namiesto výhod vám spoločné spanie prináša len problémy a kruhy pod očami, nebojte sa ho vzdať.

spanie-s-dietatom-v-jednej-posteli-2-vsetko-pre-mimino

Spoločné spanie často nevyhovuje najmä otcom, ktorí potrebujú byť na druhý deň oddýchnutí a čulí do práce. V takom prípade sa s partnerom dohodnite na ideálnom riešení, ktoré bude vyhovovať všetkým zúčastneným. Dieťa predsa môže väčšinu času spať vo vlastnej postieľke a napríklad počas víkendov, keď si chcete užiť čas s rodinou, môže dieťa spať s vami v posteli.

 

V prípade nejasností a ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať, či už prostredníctvom našej stránky alebo sociálnych sietí.