Šestonedelie - 5 tipov ako sa pripraviť

Mnohé nastávajúce mamičky sa pripravujú predovšetkým na narodenie dieťaťa. Nakúpia výbavičku, upratujú byt a s nadšením očakávajú príchod bábätka. Málokto však venuje rovnakú pozornosť príprave na šestonedelie, ktoré je rovnako dôležitým obdobím v živote ženy aj dieťaťa. Ako sa najlepšie pripraviť na šestonedelie?

Informujte sa

Najlepšie, čo môžete urobiť pre svoj vnútorný pokoj, je dostatočne sa informovať. Šestonedelie je nielen obdobím, keď sa vaše telo dáva dokopy, ale je to aj obdobie, keď sa veľmi intenzívne rozvíja vzťah medzi vami a vaším potomkom. Zistite, ako môžete vytvoriť podporné a láskyplné prostredie pre bábätko, ale myslite aj na svoje vlastné potreby.

Navštívte napríklad predpôrodný kurz, kde sa sestry alebo pôrodné asistentky zaoberajú priamo šestonedelím. Upozornia vás na rôzne situácie, ktoré môžu nastať, od starostlivosti o popôrodné poranenia, cez problémy s dojčením až po ťažkosti vášho dieťatka so zaspávaním. Vďaka získaným informáciám sa budete cítiť istejšie a nebudete prekvapené, ak veci nepôjdu podľa vašich predstáv.

Zabezpečte si výživnú stravu

Pôrod by sa dal prirovnať k maratónu. Je to vysoko fyzicky a psychicky náročný výkon, ktorý niekedy trvá niekoľko hodín, inokedy však môže trvať aj niekoľko dní. Hoci je žena na jeho konci plná eufórie z narodenia dieťaťa, zvyčajne sa dostaví aj vyčerpanie. Tú často zvýrazňujú nároky na samotné telo pri zotavovaní a dojčení, ktoré je tiež energeticky náročné. Ako sa teda na túto záťaž pripraviť? Najlepším spôsobom je dbať na to, aby ste sa aspoň do polovice šestonedelia dobre stravovali. Prvých niekoľko dní strávite v pôrodnici, ale po návrate domov sa vaša rutina veľmi nezmení a bude sa viac venovať odpočinku a starostlivosti o bábätko. A pravdepodobne sa vám počas tohto obdobia nebude chcieť variť.

sestonedelie-a-ydrava-strava-vsetko-pre-mimino

Máte niekoľko možností. Ak si môžete dovoliť čas, uvarte si jedlo vopred a dajte ho do mrazničky. Silné vývary sú skvelým jedlom na šesť mesiacov, ale nič nepokazíte ani výživnými zeleninovými omáčkami. Rovnako si však môžete zabezpečiť donášku jedla alebo nechať variť partnera či rodinu.

TIP: Myslite predovšetkým na dostatok bielkovín v podobe kvalitného mäsa, vajec a mliečnych výrobkov.

Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás podporujú

Keď už hovoríme o vašom partnerovi a rodine, šesť mesiacov je veľmi emocionálne obdobie a v tomto období by ste mali mať okolo seba podporujúcich ľudí. Ak už teraz viete, že sa obávate návštev niektorých členov rodiny alebo ak vám niektorí ľudia vo vašom okolí dávajú nevyžiadané rady a uštipačné poznámky, je najlepšie sa im počas šestonedelia vyhýbať. Prijímanie návštev počas šiestich mesiacov nie je vašou povinnosťou. Tento vzácny čas je určený predovšetkým vám, vášmu partnerovi a vášmu dieťaťu, aby ste sa navzájom spoznali. V dnešnej dobe toto krehké prostredie až príliš často naruší návšteva, ktorá sa dožaduje kávy, zákusku a nemá problém komentovať neporiadok v domácnosti. Takýto prístup určite neoceníte.

sestonedelie-vsetko-pre-mimino

Žiaľ, ťažko sa mu dá vyhnúť, ale môžete sa o to pokúsiť. Dajte návštevníkom najavo, že sú vítaní, ale neváhajte priniesť nejaké jedlo, napríklad v podobe ovocia, zeleniny alebo spomínaného vývaru. Alebo požiadajte kamarátku, aby na chvíľu podržala dieťa, kým vy odbehnete do sprchy alebo upracete kuchyňu. Skrátka, nebojte sa požiadať susedov o pomoc, keď máte návštevu.

Zamerajte sa na hygienu

Hygiena počas šestonedelia je kapitola sama o sebe. Žena by sa mala po pôrode sprchovať tak často, ako potrebuje, čo často znamená šesťkrát denne. Okrem vody budete potrebovať aj gél na intímnu hygienu a niekoľko výrobkov na starostlivosť o popôrodné poranenia. Okrem starostlivosti o vlastnú hygienu zodpovedáte aj za hygienu svojho dieťaťa. Na to budete tiež potrebovať niekoľko výrobkov, pre váš väčší pokoj počas šestonedelia si ich určite zaobstarajte vopred.

Medzi základné hygienické potreby nepochybne patria plienky, ktoré budete potrebovať v pôrodnici. Uistite sa tiež, že máte výrobky na starostlivosť o pupočný pahýľ. Nezabudnite na rôzne oleje, krémy a kozmetiku zameranú na prevenciu zaparenín.

Po šestonedelí myslite na cvičenie

Tešíte sa, že sa počas šestonedelia budete opäť venovať svojej fyzickej kondícii? Potom vedzte, že toto obdobie naozaj nie je vhodný čas na akékoľvek cvičenie. Najmä ak máte za sebou pôrod cisárskym rezom. Minimálne prvých pár dní po pôrode nebudete chcieť robiť nič iné ako odpočívať. Telo navyše prechádza očistnými procedúrami, ktoré ho ľahko vyčerpajú. Nehovoriac o už spomínanom dojčení a starostlivosti o bábätko. To všetko si bude vyžadovať vašu plnú pozornosť a možno sa vám nebude chcieť cvičiť až do konca šestonedelia. Aj tak radšej vytrvajte, kým sa to všetko neskončí.

sestonedelie-a-cvicenie-vsetko-pre-mimino

Po šiestich mesiacoch sa rozhodne neponáhľajte na žiadne veľké športové podujatia. Najskôr vyhľadajte fyzioterapeuta, ktorý skontroluje vaše telo a predovšetkým zistí, či vás netrápi diastáza. V takom prípade sa vaša rekonvalescencia predĺži a spočiatku budete musieť zaradiť skôr jemné cviky na posilnenie strednej časti tela.

V prípade nejasností a ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať, či už prostredníctvom našej stránky alebo sociálnych sietí.