Vrstvenie oblečenia u detí - ako správne obliecť deti?

Vrstvenie oblečenia je v móde pre dospelých stálicou. Nie je to len roztomilý trend, ale určite má aj svoj praktický význam. A to nielen pre dospelých, ale najmä pre deti a bábätká. V nasledujúcich riadkoch vám poradíme ako na vrstvenie oblečenia u detí.

Väčšina mamičiek už niekedy navštívila rodičovské fórum, ktoré sa hemží diskusiami na tému "ako obliecť dieťa, keď je horúco/fúka vietor/nulovo/mrzne". Univerzálna rada neexistuje, pretože každé dieťa (a napokon aj každý dospelý) vníma chlad a teplo inak.

Ako obliecť dieťa v chlade / keď fúka vietor?

Čo však môže pomôcť, je rada: vrstvite sa. V zime vás viac vrstiev udrží v teple, pretože zohriaty vzduch medzi vrstvami vytvára účinnú izolačnú vrstvu. A keď sa oteplí, môžete ľahko vyzliecť jednu tenkú vrstvu, aby ste udržali svoje dieťatko v tepelnom komforte.

Prvá vrstva - savá, priliehavá a priedušná

Vrstvenie oblečenia u detí treba zakladať na správnom poradí materiálov. Priamo na telo vyberajte materiály, ktoré sú mäkké, najlepšie prírodné a sajú pot. Prvá vrstva by mala predovšetkým odvádzať pot od pokožky. Spotené oblečenie je studené a pot môže spôsobiť stopy po spotení sa alebo dokonca vyrážky. Je dôležité, aby materiál nehrýzol ani neškriabal, inak v ňom deti nebudú chcieť byť. Pre bábätká odporúčame napríklad body a pančuchy s prídavkom merino vlny, ktorá je vhodná po celý rok. V zime je teplá, v lete chladivá a odvádza pot. Strih body zaisťuje, že neťahá na chrbte dieťaťa. Za zváženie stojí aj kombinéza, ktorá má však zvyčajne voľnejší strih ako body, a preto je vhodnejšia pre pohyblivé batoľatá. Pre väčšie deti túto základnú vrstvu tvorí funkčná spodná bielizeň.

vrstvenie-oblecenia-u-deti

Účel druhej vrstvy - tepelná izolácia

Druhá vrstva by mala udržiavať teplo. Kvalitná bavlna s česanou vnútornou vrstvou, vlna alebo kašmír (alebo aspoň ich prímes), hrejivý fleece a recyklované mäkké materiály zabezpečia správny tepelný komfort. A keď sa oteplí, môžete si ju jednoducho vyzliecť.

Tretia vrstva (ochranná)

Posledná vrstva by mala chrániť pred vetrom a vlhkosťou. Všetci vieme, ako studený vietor výrazne znižuje pocitovú teplotu a môže preniknúť až do jadra, ako sa hovorí. Navyše oceníte ochranu pred dažďom, napríklad keď budete na aprílových prechádzkach s otvoreným kočíkom alebo batoľaťom na kolobežke.

ako-vybrat-nanoznik-2

Pre dieťa v hlbokej vaničke nepotrebujete nepremokavú vrchnú vrstvu, v chladných mesiacoch zvyčajne leží v nánožníku, často ešte chránené poťahom vaničky, a navyše do vaničky nefúka. Tu nám skôr záleží na kvalitnej prvej vrstve, ktorá odvádza pot, a na čiapočke na hlavičku, pretože práve ňou uniká veľké percento telesného tepla. Tepelný komfort dieťaťa priebežne kontrolujeme dotykom na chrbátiku dieťaťa. Spotený chrbátik znamená prílišné teplo, studený chrbátik znamená nedostatočné oblečenie.

Pre chodiace deti je dobré mať nepremokavú vrchnú vrstvu, často zo softshellu, ktorá nielen chráni pred dažďom, ale umožňuje aj objavovanie sveta v mokrej tráve alebo na ihrisku po daždi. A príjemným bonusom je, že takéto nepremokavé oblečenie nie je potrebné hneď prať, stačí z neho vlhkou handričkou zotrieť nečistoty.

Vrstvenie oblečenia u detí - Viac vrstiev, viac pohodlia

Mať viac vrstiev sa oplatí. V prípade potreby si môžete jednu vyzliecť alebo pridať. Deti sa nebudú potiť a nebude im zima.

V prípade nejasností a ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať, či už prostredníctvom našej stránky alebo sociálnych sietí.